Szirticápa - Carcharhinus

Elterjedésük

A szirticápák főként a trópusi tengerekben fordulnak elő. Egyes fajok meleg, mérsékelt égövi tengerekben is megtalálhatók. A cápákat világszerte veszélyezteti a sporthalászat és az a barbár módszer, hogy a cápauszonyleveshez levágják az úszóikat. A megcsonkított cápákat visszadobják a tengerbe, ahol elpusztulnak.

Megjelenésük

A szirticápák hossza fajtól függően 1,5-3,5 méter között van. Testük torpedó alakú. Az úszókon és a test hátsó részén hegek találhatók. Ezek a hímtől származnak, amely párzás közben harapdálja a nőstényt, hogy ne tudjon elúszni. A hímnél a hasi úszó párzószervvé (mixopterygium) alakult; ezzel juttatja a spermát a nőstény testébe. Az úszók végének színezete fajtól függően különböző.

Életmódjuk

A szirticápák nappal is és éjjel is egyaránt vadásznak. Táplálékuk főként halak, rákok és tintahalak. A szirticápák nem állnak meg, mert lesüllyednek és elpusztulnak, ezért az áramlatokban pihennek.

Szaporodásuk

Az ivarérettséget körülbelül 2 éves korban érik el. A párzási időszak nyáron van. E nem fajai elevenszülők, a kiscápák az anyjukban fejlődnek ki. A kifejlődéshez 8-12 hónap kell, hogy elteljen. Az utódok száma körülbelül 14 lehet, és születésükkor már úgy néznek ki, mint a szüleik.

Tudod-e?

 

Tudod-e hogyan használja a hím cápa két péniszét?

- Az egyiken keresztül a spermium szállítódik a nősténybe, míg a másik egy izmos szifon, amely tengeri vizet tartalmaz. A hím a szifonból a tengeri vizet nagy erővel képes kifecskendezni, s így meglehet, hogy mielőtt a hím bejuttatná spermiumát a nősténybe kimossa a nőstény reproduktív járatait.

Szürke szirticápa (Carcharhinus amblyrhynchos)