Óriásszájú cápa - Megachasma pelagios

Elterjedése

A Csendes- az Indiai- és az Atlanti-óceánban is előfordul. Élete nagy részét száz méteres mélységben tölti, így ritkán kerül a kutatók szeme elé.

Megjelenése

Az óriásszájú cápa a nagy, illetve rendkívül nagyméretű cápákhoz sorolható. A felfedezése óta ismertté vált 42 egyed méretéből megállapítható, hogy a kifejlett hímek általában 4,4-5,3 méteresek, a nőstények testhossza 5-5,5 méter közötti.

Életmódja

Az óriásszájú cápa, hasonlóan az cetcápához (Rhincodon typus) és rokonához, az óriáscápához, plankton szűrögető életmódot folytat. A táplálkozásával kapcsolatos kutatásokat jelentősen megnehezíti, hogy még sosem láttak táplálkozni a fajt. Ezzel kapcsolatban két elmélet létezik.A Tokiói Egyetem munkatársa, Taketeru Tomita feltevése szerint az állat nyitott szájjal úszik végig egy rajon, így ejti zsákmányuk táplálékát. Feltevését azzal igazolja, hogy azoknál a cápafajoknál, amelyek felszívják áldozatukat, a nyelvükön elhelyezkedő porc rövid és merev. Ezzel ellentétben az óriásszájú cápáé hosszú és nyúlánk, így az állat képtelen a planktonok felszívására.
Egy másik elmélet szerint az óriásszájú cápa fénnyel csalogatja magához áldozatait. Eszerint az egyik egyednél megfigyelhető volt egy világító sáv a felső állkapcsa mentén. Amint elegendő mennyiségű planktont csalogatott környezetébe, -amit fején lévő foltokban előrenéző szenzorokkal érzékel- megkezdi a víz, és vele a táplálék beszívását. Fő tápláléka egy, a nyílt óceán bathypelágikus régiójában gyakori apró rákféle, a Thysanopoda pectinata.

Szaporodása

Szaporodásbiológiájáról csak nagyon keveset tudunk. Elevenszülő, viviparus faj. Nem ismert az ivadékok születéskori mérete. Az eddig észlelt legkisebb juvenil egyed másfél méteres volt.

Tudod-e?

 

Tudod-e hogyan használja a hím cápa két péniszét?

- Az egyiken keresztül a spermium szállítódik a nősténybe, míg a másik egy izmos szifon, amely tengeri vizet tartalmaz. A hím a szifonból a tengeri vizet nagy erővel képes kifecskendezni, s így meglehet, hogy mielőtt a hím bejuttatná spermiumát a nősténybe kimossa a nőstény reproduktív járatait.